Szekszárd - Szakmai kihívás számára Szekszárd

Megfelelő szaktudás és szakmai gyakorlat - mindezzel rendelkezik dr. Garamszegi
Mária főorvos, a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház II. számú,
gasztroenterológiai osztályának új osztályvezető főorvosa.

F. Kováts Éva

Változatos életutat tudhat maga mögött a dr. Garamszegi Mária főorvos, a szekszárdi megyei kórház II. számú, gasztroenterológiai osztályának új vezetője. Diplomája megszerzését követően a SZOTE Gyógyszertani Intézetben kezdett kutatni, ezt követően hosszú évekig Pécsett, az I. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozott. Távozását megelőzően adjunktusi beosztásban, majd a siklósi kórház ügyvezető igazgatója volt egy évig, aztán újra Pécs következett, ezúttal a megyei kórház endoszkópos laboratóriumának vezetője lett. - Minden mindennel összefügg. Már a szegedi egyetemi évek alatt is a gasztroenterológia érdekelt, belgyógyász oktató professzorom dr. Varró Vince volt, a magyar gasztroenterológiai nagy öregje, mindannyiunk példaképe - mondta pályájának kezdetéről dr. Garamszegi Mária. - Első munkahelyemen kardiológiai gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálatával foglalkoztam állatkísérletekben. A POTE I. sz. Belgyógyászati Klinikán, ahol dr. Jávor Tibor professzor elkötelezettje volt a gasztroenterológiának és a klinikai farmakológiának, így visszakanyarodhattam a gasztroenterológiához. Őt tekintem a mesteremnek, nagy megtiszteltetés volt 17 évig az általa irányított klinikán dolgozni, szerettem a munkámat. A klinikai munka hármas feladat teljesítését jelenti, a gyógyítás mellett a kutatást és orvostanhallgatók képzését is magában foglalja. Több évfolyamot, sok diákot oktattam magyar és angol nyelven a belgyógyászat különböző szakágainak tudományára. - Ennek ellenére elment Siklósra. Miért? - Olyan kihívás volt a siklósi városi kórház vezetése, aminek nem lehetett nemet mondani. Akkor kezdtem el az egészségügyi közgazdász képzést is. - Mégis csak egy évig volt ott. - Igen, mert egy éves szerződésem volt, ami lejárt, és nem pályáztam meg újra az állást. Nem volt mód és lehetőség a szakterületemmel, a gasztroenterológiával is megfelelő szinten foglalkozni. Bár igaz, hogy közben átjártam Szekszárdra konzulensként Simon tanár úr osztályára, hogy ne jöjjek ki a gyakorlatból. A másik ok, amiért nem pályáztam, hogy meghívást kaptam a Baranya megyei kórház gasztroenterológiai osztályára, amit örömmel elfogadtam. - Szekszárdra hogyan került? - A kórház főigazgatója, dr. Muth Lajos keresett meg az állásajánlattal. Ismertem a szekszárdi megyei kórház gasztroenterológia osztályát, megtiszteltetésnek vettem, hogy egy ilyen nagy szakmai tudást felhalmozó osztály vezetésére kértek fel. Szakmai kihívásnak éreztem a feladatot, abban a korban vagyok, amikor talán már elegendő tudással rendelkezem ahhoz, hogy, ezt a feladatot mint képzett gasztroenterológus, aki kellő klinikai és irányítási gyakorlattal rendelkezik, elvállaljam. - Másfél hónapja van Szekszárdon, milyen tapasztalatokat szerzett? - A személyi ellátottságot illetően jók a tapasztalataim, kiváló kollégáim vannak, jól képzett orvosok, nővérek. Az osztályon a személyre szabott profilok az orvosok között már korábban kialakultak, ezen nincs szándékom változtatni. A minél gördülékenyebb munka érdekében fontos lenne, ha az osztály orvoslétszáma bővülne, szükség lenne fiatal szakorvosokra, frissen végzett orvosokra. A gasztroenterológiai osztály jó munkahely a fiatal kollégáknak, vonzó lehet, mert egy helyen tudják megszerezni a belgyógyászati és gasztroenterológiai képzettséget. A már itt dolgozó kollégák esetében nagyon fontosnak tartom, hogy az orvosoknak a napi munkájuk mellett legyen erejük, módjuk az önképzésre, lehetőségük legyen rendszeres szakmai továbbképzésekre, itthon és külföldön. A zökkenőmentesebb munka érdekében fontos feladat az osztályon erősíteni az előjegyzési rendszert, hogy a munka minél kiszámíthatóbb, tervezhetőbb legyen. Biztos betegellátás ugyanis csak nyugodt légkörben lehetséges. A technikai felszereltséget tekintve az osztály műszerezettsége az átlagos magyar kórházi állapotoknál jobb, de eléggé elhasználódott. Nagyon nagy a gasztroenterológián a betegforgalom, magas a végzett orvosi beavatkozások száma, ami természetszerűen kihat a műszerek állapotára. Ezen a helyzeten mindenképpen javítani kell az ellátás biztonsága érdekében, a megoldási módokról már beszéltünk a kórház gazdasági igazgatójával. Amit ezen kívül még szeretnék, megfelelő, jó kapcsolatot kiépíteni a Tolna megyei családorvosokkal, felvenni velük a kapcsolatot, és ha igénylik, továbbképzéseket tartani, amelynek itt egyébként is van múltja. Van gyakorlatom ebben, Pécsett is rendszeresen foglalkoztam háziorvosok továbbképzésével, szívesen teszem Szekszárdon is.



Névjegy

Dr. Garamszegi Mária főorvos Diploma: Szegedi Orvostudományi Egyetem, 1978. Szakvizsgák: 1986. belgyógyászat, 1990. gasztroenterológia Szakvégzettség: 2001. Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar, egészségügyi közgazdász és menedzser szak elvégzése, 2006. pszichoterapeuta képzés, kognitív-viselkedésterápia záróvizsga. Munkahelyek: 1978-80. SZOTE Gyógyszertani Intézet tud. ösztöndíjas gyakornok, 1980-1998. POTE I. sz. Belgyógyászati Klinika, 1998-1999. Siklósi Kórház KHT ügyvezető igazgató, 2000-2008. Baranya Megyei Kórház belgyógyászat-gasztroenterológiai osztály, endoszkópos labor vezetője, 2008. március 1-től a Balassa János Kórház gasztroenterológiai osztályának vezetője. Nyelvtudás: angol felsőfok, orosz közép, német társalgási szint Család: férje orvos, két felnőtt gyermekük van Lakás: Pécs Hobbi : olvasás, kirándulás, zene, képzőművészet.





Forrás: www.tolnainepujsag.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Szekszárd - Szakmai kihívás számára Szekszárd

Szekszárd linkajánló: szekszardlink.mconet.biz

Képeslapküldő – Szekszárd: Küldjön képeslapot ismerősének!

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés.
Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu